News at golfmarnoch :: News ArticlesDe DOUSBERG - SEPTEMBER 2007

’t Heerlijk buiten van Maastricht

De Belgische golfarchitect Dimitri Van Hauwaert en zijn Schotse collega Steve Marnoch tekenden voor het ontwerp van Maastricht International Golf op een oppervlak van 70 hectaren in leisureplan De Dousberg. De golfbaan, waarvan de Golf Management Group (GMG) exploitant is, opende vrijdag 11 mei jl. zijn deuren. Het uitzonderlijke karakter van de baan stelt golfers in staat de bal in één slag over de grens, van Nederland naar buurland België, te sturen.

Maastricht International Golf, ook wel De Dousberg genoemd, telt 27 holes. Dertien van de 18 holes van het Championship Course liggen op Nederlands grondgebied, vijf bevinden zich in België. Het leuke is de afwisseling; je speelt holes 1 tot en met 7 in Nederland, vervolgens betreed je België om vijf holes te bedwingen en dan keer je weer terug naar Nederland om het parcours te beëindigen met de laatste zes holes. Het uiteindelijke ontwerp van Steve Marnoch en Dimitri Van Hauwaert versloeg in de ‘pitch’ onder meer het Nick Faldo Design Project. Voor het Schotse-Belgische duo betekende de uitverkiezing voor de realisatie van De Dousberg de start van een boeiend project.

De Dousberg is op één van de hoogste heuvels van Nederland gelegen, wat meteen de naam van het gebied verklaart (zie kader). Op 91 meter boven de zeespiegel geniet je dan ook van typische Limburgse panorama's. Je hebt er liefst 20 kilometer uitzicht op golvende landschappen, de omgevende stad Maastricht en de Belgische velden. Het 18 holes Championship Course en de 9 holes oefenbaan vormen de basis van het complex, dat ook nog een drie verdiepingen tellende en 300 meter lange driving range, een indoor oefenzone van 400m² en twee grote oefengreens telt. De helft van de oefenbaan bevindt zich in België. Rondom die baan is een uitgebreide sportieve infrastructuur voorhanden. Zo is er een zwembad en een skibaan en er zijn tennisbanen en sportvelden aanwezig. Het totale golfparcours is daarnaast verfraaid met diverse kunstwerken.

Geen enkele andere Nederlandse golfbaan is zo vlakbij het centrum van een stad gelegen als De Dousberg. En dan te bedenken dat het project niet minder dan 110 hectaren grondoppervlakte in beslag neemt, waarvan 70 hectaren voor de golfbaan. De 40 resterende hectaren worden besteed aan woongelegenheden langs de fairways, een hotel met clubhouse op de top van de heuvel en een 'Health Center'. Het ambitieuze project, waarvan het parcours deel uitmaakt, kost 104 miljoen euro en is jarenlang blijven liggen door de complexiteit voor het verkrijgen van de nodige vergunningen voor deze unieke baan. Daarbij was de Nederlands-Belgische grensligging van het golfcomplex eerder een obstakel; bouwaanvragen moesten telkens in beide landen worden voorgelegd en dat nam de nodige tijd in beslag.

Het gebied waarin Maastricht International Golf ingebed is, wordt erg gewaardeerd door dassen die er hun nesten bouwen. De dassen genieten extra bescherming. Ook is er een reeks fruitbomen en struiken geplant om de dieren in hun voeding te bevoorraden. In de onmiddellijke omgeving bevindt zich een merkwaardig gediversifieerde archeologische vindplaats die jaarlijks zo'n 25.000 bezoekers ontvangt. Twee vroegere Romeinse wegen doorkruisen het terrein en zijn tegenwoordig ingericht als publieke paden voor fietsers en wandelaars.

De omvang van het werk dat de realisatie van De Dousberg met zich meegebracht heeft, is het beste te vergelijken met een werf waar niet minder dan 200.000 m2 grond werd verplaatst. Voor de grondwerken is zorgvuldig een evenwicht gezocht tussen graven en opvullen. Ook is er rekening gehouden met het reliëf, de ondergrond en de aanpalende woonzones die uit het zicht moesten. Marnoch en Van Hauwaert hebben gigantische greens van gemiddeld 650 m2 getekend en alle fairways verbeterd met een zandlaag van vijf centimeter. Acht kilometer hagen zijn aangeplant, evenals een moestuin. De totale realisatie heeft enkele jaren in beslag genomen. De start werd in het voorjaar van 2006 gegeven, maar de originele plannen voor de ontwikkeling van een golfbaan dateren reeds van vijftien jaar daarvoor. Een flexibel design heeft de mogelijkheid gegeven het gebied te behouden, en dat binnen de voorschriften die kenmerkend zijn voor een golfbaan. Dat was natuurlijk heel belangrijk in het ontwerpen van een complex parcours zoals dat van Maastricht. De topografie van het gebied en het karakter van het landschap hebben zo’n grote invloed op de uiteindelijke realisatie. Creativiteit en emotie moesten op sommige momenten toch afgewogen worden tegen praktische en budgettaire zaken. Zo hebben Marnoch en Van Hauwaert een forfaitair akkoord gesloten met het ervaren Nederlandse bedrijf Mourik dat een geweldige prestatie leverde, ondanks de moeilijkheden van het gebied. Voor het eerst werden de omtrekken tot op de centimeter nauwkeurig afgemeten via twee antennes die op de bulldozers gemonteerd waren en via GPS in verbinding stonden.

< Back

golfmarnoch would be delighted to discuss your individual requirements.

Email :: info@golfmarnoch.com or simply click here to submit your request and receive a complementary guide - 'The perfect approach to planning a golf course by golfmarnoch'.

golfmarnoch Limited
Wicksop View :: The Park :: Bakewell
Derbyshire :: DE45 1ET
Tel :: +44 1629 814 891
Office Map / Directions

Spanish Office
Avenida Litoral s/n
Edificio Vistamar Local 1
29680 Estepona :: Malaga
Tel :: +34 952 808476
Map / Directions